Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

Εισήγηση του Στρατηγού ε.α.

Επίτιμου Α/ΓΕΕΘΑ

Ακαδημαϊκού κ. Δημήτριου Σκαρβέλη



Κύριε Πρόεδρε της Α.Α., Κες και Κοι Ακαδημαϊκοί, Στρατηγοί Ναύαρχοι και Πτέραρχοι, Πανεπιστημιακοί καθηγητές, Κες και Κοι,


            Εκπροσωπώντας το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών σας καλωσορίζω όλους στη σημερινή μας εκδήλωση για τη Θράκη. Και λέγω «μας» διότι γίνεται από κοινού με το ΕΛΙΣΜΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), το οποίο και ευχαριστώ για τη καλή συνεργασία που είχαμε και για τη μεγάλη μερίδα συμμετοχής που έχει στα της οργανώσεως και διεξαγωγής αυτής της Ημερίδας.
            Ευχαριστώ επίσης προκαταβολικώς τους Εισηγητές μας, διότι εδέχθη- σαν την πρόσκλησή μας, να μας μεταφέρουν τις γνώσεις και εμπειρίες τους γύρω από το θέμα μας, τη Δυτική Θράκη. Στους Εισηγητές στηρίζεται η όλη διοργάνωση και απ΄αυτούς εξαρτάται και το αποτέλεσμα.
Κυρίες και Κύριοι,
            Το ενδιαφέρον της Ακαδημίας Αθηνών για το κομμάτι της ελληνικής γής που λέγεται Δυτ. Θράκη είχε εκδηλωθεί ενωρίς, με μία έκδοση της του 1994 με τίτλο  « Η Ανάπτυξη της Θράκης, προκλήσεις και προοπτικές», του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Κοινωνίας. Σας διαβιβάζω απόσπασμα από το περιεχόμενό της έκδοσης, για να αντιληφθείτε ότι, παρά τον οικονομικό και κοινωνιολογικό χαρακτήρα της όλης εργασίας, έγκαιρα είχε επισημάνει και το κύριο πρόβλημα του χώρου, ήτοι την τουρκοποίηση όλου του φάσματος της μειονότητας, που ήταν και είναι συνεχής επιδίωξη της γείτονος. « Η Τουρκία, έχοντας επιτύχει άνευ κόστους, στην προηγούμενη περίοδο, να θεωρείται η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ενιαίο σύνολο (θρησκευτικά, γλωσσικά και εθνικά) αρχίζει να εκδηλώνει το ενεργό ενδιαφέρον της για την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητος. Ηγετικοί παράγοντες της μειονότητος αρχίζουν να αμφισβητούν τον οριστικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων της συνθήκης της Λωζάννης και να προσβλέπουν στην Τουρκία ως τη μητέρα πατρίδα, σύροντας στην τακτική αυτή σημαντικό μέρος της μειονότητας».
            Το ενδιαφέρον της Ακαδημίας δεν έχει εκλείψει έκτοτε και απόδειξη τούτου είναι ότι συνεχίζεται με την εκδήλωση τη σημερινή. Ως Επόπτης του Γραφείου Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων  οφείλω ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Α.Α. και σε όλα τα μέλη της Συγκλήτου της Ακαδημίας, τόσο για την έγκριση πραγματοποίησης της Ημερίδας, όσο και για τη διάθεση της αιθούσης αυτής.
Η επιλογή ως θέματος της Ημερίδας της Δυτ. Θράκης έγινε από κοινού με το ΕΛΙΣΜΕ ( Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών), με τη συνεργασία του οποίου πραγματοποιείται και η Ημερίδα (όπως και κατά το παρελθόν), διότι κρίθηκε σαν ένα από τα πρώτης προτεραιότητας θέματα εθνικού ενδιαφέροντος.
Η Δυτ. Θράκη είναι μία ευαίσθητη περιοχή του ελληνικού χώρου. Η ευαισθησία της οφείλεται σε πολλούς λόγους, με κυριότερους, επιγραμματικά :                                                                                                                                α.            Τη γεωγραφική θέση της (παραμεθόριος, γειτνιάζουσα με Βουλγαρία και κυρίως με Τουρκία).Ένεκα τούτου και ο προβληματισμός που υπάρχει στον όλο σχεδιασμό της άμυνας και ασφάλειας της χώρας (και δεν θέλω να επεκταθώ επ΄αυτού).                                                                                      
            β.         Την πληθυσμιακή της σύνθεση (δημογραφικά, εθνολογικά, θρησκευτικά εξεταζομένη…)                                                                                                     
            γ. Τις κρατούσες διεθνείς τάσεις όσον αφορά στα μειονοτικά ζητήματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, που επηρεάζουν την εξεταζομένη περιοχή.                                                                                                                        
            δ.         Την οικονομική διάσταση του υπόψιν χώρου, γνωστού όντος ότι η οικονομία επηρεάζει όλες τις πτυχές του βίου.                                                 
            ε. (Ο πλέον σοβαρός λόγος, που τον άφησα τελευταίο) το συνεχώς επιδεικνυόμενο ενδιαφέρον (άλλοτε φιλικό και άλλοτε επιθετικό) της γειτονικής Τουρκίας για το χώρο αυτόν και την διαμένουσα σ΄αυτόν  μουσουλμανική μειονότητα.

            Η σύντομη αυτή παρουσίαση που κάνω, δεν έχει βέβαια σκοπό την εξέταση και ανάλυση του θέματος στις επί μέρους πτυχές του, κάτι που θα γίνει από τους εκλεκτούς Εισηγητές μας, σύμφωνα με το Πρόγραμμα,  στη συνέχεια της  Ημερίδας. Εντούτοις δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό και να μην αναφερθώ :
            α.         Στην παρακαταθήκη του στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη και ιδρυτή του νεότερου τουρκικού κράτους, Κεμάλ…. « Στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με τους ξένους για το πολιτικό μέλλον της Δυτικής Θράκης, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε με σύνεση. Σκοπός μας είναι η Δυτ. Θράκη να παραμείνει στα τουρκικά χέρια σαν ενιαίο σύνολο και σε κατάλληλο χρόνο και  ευκαιρία να ενωθεί με τη μητέρα πατρίδα. Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε την απαλλοτρίωση του τουρκικού αυτού τμήματος. Οι Δυτικοθρακιώτε;ς αδελφοί μας, σε πρώτο βήμα, πρέπει να αγωνισθούν για να κερδίσουν την ανεξαρτησία και αυτονομία της Δυτικής Θράκης (απόσπασμα από τον εθνικό όρκο των Τούρκων, που διακηρύσσει ότι οι εδαφικές βλέψεις της Τουρκίας φθάνουν μέχρι το Νέστο π.)»
Θα έχετε προσέξει ότι ομιλεί για αυτονομία και ανεξαρτησία και μετά για ένωση με τη μητέρα πατρίδα, αποκαλώντας τη Δυτική Θράκη «τουρκικό τμήμα».
            β.         Τα λεχθέντα προ καιρού (Ιανουάρ. 2014) από το σημερινό πολιτικό της γείτονος Ερντογάν για τον υπόψιν χώρο και όχι μόνο. «Για μας η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια. Η Θράκη  ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ντομπρουτσά, Κίρτζαλι, Βαρδάρης, Σκόπια..κλπ.».
            Παρατηρείτε ότι, με την ονομασία Θράκη, οριοθετεί αυθαίρετα (η Τουρκία ρέπει προς την αυθαιρεσία) μία μεγάλη περιοχή της Βαλκανικής.
            Υπάρχει λοιπόν ένα διαχρονικό, πολύ ύποπτο ενδιαφέρον, από πλευράς της Τουρκίας. Υπάρχουν όμως και  μία συνέχεια και συνέπεια (από Κεμάλ έως Ερντογάν) στην τουρκική πολιτική πάνω στο θέμα αυτό.

            Κυρίες και Κύριοι,    

            Οι καιροί είναι δύσκολοι, ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας και οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου, απορροφημένες με τα οικονομικά προβλήματα και τις κομματικές αντιπαλότητες και επιδιώξεις, έχουν αφήσει το πεδίον «Θράκη» ακάλυπτο η –αν θέλετε- ανοχύρωτο, στην ξένη επιρροή και γιατί όχι,,.  επιβουλή.
            Με μια ματιά στο διεθνή χώρο, παρατηρούμε ότι, όχι μακριά από μας,                                                              το φθινόπωρο τρ.ε. οι Σκωτσέζοι θα προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν «ναι» η όχι» στην ανεξαρτησία τους από το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου, Παρακαλώ ύστερα από μία συμβίωση που διαρκεί άνω των 300 ετών. Στο Βέλγιο, οι Φλαμανδοί αυτονομιστές προσβλέπουν σε μία ανεξάρτητη Φλάνδρα. Νοτιότερα, οι Καταλανοί στοχεύουν στην  πραγματοποίηση δημοψηφίσματος με σκοπό την απόκτηση ενός τύπου ανεξαρτησίας από την ισπανική κυβέρνηση.
            Στην Ιταλία οι Βόρειοι έχουν δικές τους βλέψεις (αποσχιστικές) έναντι των Νοτίων (είναι γνωστή η Λέγκα του Βορρά) και πλέον τούτου, τώρα κινείται και  η επαρχία του Βένετο προς την ίδια κατεύθυνση.  Πλησιέστερα προς εμάς, οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου έχουν επιτύχει ίδρυση ξεχωριστού κράτους (από την περίπτωση έχει προκύψει και ο όρος «κοσσοβοποίηση», που κάποιοι τον χρησιμοποιούν για τη Θράκη), ενώ στη Βοσνία επικρατούν φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ των Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων, που μόλις και μετά βίας η Συμφωνία του Ντέϊτον κρατά ενωμένους. Δίπλα μας, οι Σκοπιανοί απεργάζονται μακεδονική εθνότητα και έχουν αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος μας. Η Τουρκία έχει το μόνιμο πρόβλημα των Κούρδων, που προσβλέπουν σε αυτοδιοίκηση, αυτονομία  κλπ. Η Κριμαία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσία ύστερα από δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική  Ουκρανία δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν. Η Συρία ενδέχεται να διαιρεθεί σε δύο η και περισσότερα κράτη και σταματώ εδώ, κάνοντας μνεία και του δικού μας ζητήματος, του Κυπριακού, όπου εκ του μηδενός έχει δημιουργηθεί μία κρατική οντότητα τουρκοκυπριακή, την οποία προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε σε ένα είδος Ομοσπονδίας, ώστε να μη έχει δική της διεθνή υπόσταση, κυριαρχικά δικαιώματα, ιθαγένεια και άλλα.Θα το θεωρήσουμε μάλιστα κατόρθωμα αν το επιτύχουμε.
            Τι θέλω να ειπώ με τα προαναφερθέντα? Ότι, οι εθνολογικής ή οι ιστορικής ή και πολιτισμικής προέλευσης τάσεις για αυτοπροσδιορισμό αυτοδιάθεση, αυτοδιοίκηση, αυτονόμηση, απόσχιση, ανεξαρτησία κλπ. είναι συνεχείς εξελικτικές διαδικασίες μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Αυτό εννοούσα με τις Διεθνείς Τάσεις που προανέφερα. Ο μέσος όρος ζωής του ανθρώπου η μάλλον τα 30 η 40 χρόνια της ενεργού δράσης μιας γενιάς, δεν είναι αρκετά για να συνειδητοποιήσει ο άνθρωπος τη συντελούμενη αυτή εξέλιξη και να προδικάσει το αποτέλεσμα. Έτσι παραμένει αδρανής προ των εξελίξεων ή το πολύ να προχωρεί σε χλιαρές αν όχι λανθασμένες ενέργειες, που δεν αναστρέφουν την πορεία των εξελίξεων.
            Γι΄αυτό και αποφασίσαμε μαζί με το ΕΛΙΣΜΕ την  ημερίδα για τη Θράκη μας. Γιατί η Θράκη μας νομίζω -εύχομαι να πέφτω έξω – έχει μπει από καιρό στο χορό τέτοιων εξελίξεων και πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι για να προλάβουμε το κακό. Καιροί ου μενετοί. Τους εξαντλήσαμε με σειρά λαθών και πολλή ανεμελιά. Σκοπός της Ημερίδας είναι να παρουσιασθεί η κατάσταση στο χώρο, να ερευνηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα και να διατυπωθούν και προτάσεις για τη λύση τους.                           

  Σας ευχαριστώ.     


ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
  
«ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ»

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:
ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ  ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

& ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ)

30 ΜΑΪΟΥ 2014


ΠΗΓΗ: ΕΛΙΣΜΕ