Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης γυρίζουν την πλάτη στα μειονοτικά σχολεία


«…οι μουσουλμάνοι της Θράκης αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και κυρίως στην πλάτη των παιδιών τους…»

«Γιατί τόσο μεγάλη ενόχληση κύριοι;»

Γράφει ο Πομάκος δημοσιογράφος
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Το θέμα της μειονοτικής εκπαίδευσης για τους μουσουλμάνους της Θράκης είναι κάτι στο οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές μιας και πιστεύω πως η σωστή παιδεία είναι το κλειδί που μπορεί να αλλάξει την τύχη των Ελλήνων μουσουλμάνων οι οποίοι όντας αμόρφωτοι στην πλειοψηφία τους γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης από εκείνους που εδώ και δεκαετίες παίζουν τα δικά τους παιχνίδια στη Θράκη. Ωστόσο όσο το ελληνικό κράτος δε λέει να δώσει και σε αυτούς τους Έλληνες πολίτες την παιδεία που πρέπει εγώ δε θα πάψω να αναφέρομαι σ’ αυτό το έγκλημα που η ελληνική πολιτεία διαπράττει εδώ και πολλά χρόνια εις βάρος των μουσουλμάνων της Θράκης και πιστεύω πως όσοι έχουν ασχοληθεί με τη μειονοτική εκπαίδευση καταλαβαίνουν πολύ καλά γιατί την αποκαλώ έγκλημα.

Ευτυχώς όμως μαζί με μένα υπάρχουν πολλοί ακόμα Έλληνες οι οποίοι έχουν εντοπίσει τα μειονεκτήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και θέλησαν κι αυτοί με τη σειρά τους να τα αναφέρουν στους αρμόδιους της ελληνικής πολιτείας.

Έτσι πριν από λίγο καιρό, επιστήμονες και γενικότερα άνθρωποι των γραμμάτων καθώς και μουσουλμάνοι της Θράκης αποφάσισαν να στείλουν ένα υπόμνημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας καθώς και στον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ένα υπόμνημα στο οποίο αναφέρονται ένα ένα όλα τα μειονεκτήματα της μειονοτικής εκπαίδευσης και εξηγούνται ένας ένας όλοι οι λόγοι για τους οποίους η ελληνική πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία και για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Όλα αυτά φυσικά τα έχουμε επισημάνει πολλές φορές μέσα από ανάλογα δημοσιεύματα αλλά αυτή τη φορά θελήσαμε τις επισημάνσεις μας αυτές να τις κάνουμε με έναν πιο επίσημο τρόπο ώστε αύριο μεθαύριο κανένας υπουργός και κανένας πρωθυπουργός να μη μπορεί να μας πει πως δεν τους ενημερώσαμε.

Δεν ξέρω βέβαια κατά πόσο ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί θα δείξουν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο υπόμνημα μας αλλά πιστεύω πως εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μας. Ωστόσο ενώ το όλο ενδιαφέρον θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο εν λόγω υπόμνημα και στα όσα αναφέρονται εκεί μέσα ξαφνικά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στην ενόχληση ορισμένων αριστερών δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων της χώρας μας για το συγκεκριμένο υπόμνημα οι οποίοι με δημοσιεύματα γεμάτα ειρωνεία κάνουν λόγο για ειδικούς της μειονοτικής εκπαίδευσης αναφερόμενοι ασφαλώς σε εκείνους που υπογράφουν το υπόμνημα αυτό.

Καταρχήν θα πρέπει να τους ενημερώσω πως δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως η μειονοτική εκπαίδευση παράγει μόνο κούτσουρα και αγράμματους ανθρώπους, δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως η μειονοτική εκπαίδευση είναι εκείνη που έχει μετατρέψει τους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης σε αντικείμενο εκμετάλλευσης τόσο από τη μεριά της Άγκυρας όσο και από τη μεριά της Ελλάδας. Επίσης όμως δε χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να καταλάβει πως οι δήθεν δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι αυτής της χώρας είναι εκείνοι που πραγματικά θέλουν τους μουσουλμάνους της Θράκης αμόρφωτους. Άλλωστε κύριοι της αριστεράς μόνο σε έναν αμόρφωτο λαό μπορείτε να μοιράζετε ψηφοδέλτια μέσα στα τζαμιά και να εκλέγετε με τον απαίσιο αυτό τρόπο βουλευτή.

Όχι πως δεν το περίμενα βέβαια, ξέρω πως στην περιοχή μας υπάρχουν άνθρωποι δήθεν δημοκρατικοί οι οποίοι ποντάρουν πολλά στην αγραμματοσύνη των εδώ μουσουλμάνων γιατί αυτό τους εξυπηρετεί. Την απάντηση τους όμως την παίρνουν καθημερινά από τους ίδιους τους μουσουλμάνους οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη στα μειονοτικά σχολεία και στέλνουν τα παιδιά τους στα ελληνόφωνα κι αν νομίζουν πως λέω λόγια του αέρα δεν έχουν παρά να ζητήσουν τα επίσημα στοιχεία και να δουν πόσα μουσουλμανόπαιδα της Θράκης τα τελευταία χρόνια άφησαν το μειονοτικό σχολείο και συνέχισαν στο δημόσιο ελληνόφωνο.

Ευτυχώς οι μουσουλμάνοι της Θράκης αρχίζουν να καταλαβαίνουν τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και κυρίως στην πλάτη των παιδιών τους και αρχίζουν να ξυπνάνε από τον λήθαργο τόσων ετών κι εκείνο που μένει πλέον είναι να ξυπνήσει και η ελληνική κυβέρνηση όχι για να κάνει καμιά χάρη στους Έλληνες μουσουλμάνους της Θράκης αλά για να κάνει το καθήκον της απέναντι τους. Αν κύριε πρωθυπουργέ θεωρείτε Έλληνες τους μουσουλμάνους της Θράκης θα πρέπει να το αποδείξετε και στο θέμα της παιδείας και όχι μόνο στα χαράτσια καις τους φόρους.

Πάντως για να μη γίνομαι άδικος θα πρέπει να αναφέρω πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυτό το πράγμα που λέγεται ελληνικό κράτος αποφάσισε να κάνει έστω και με ρυθμούς χελώνας μερικά βήματα και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες σύντομα στη Θράκη θα υπάρχουν ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία και σε περιοχές με μόνο μουσουλμάνους κατοίκους, έστω κι αν αυτά στην αρχή είναι λίγα. Αυτό το κράτησα για το τέλος έτσι για να χαρούν λίγο κι εκείνοι που κάνουν τα πάντα για μείνουμε εμείς οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Θράκης αγράμματοι.


Σ. Καραχότζα