Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Κυκλοφόρησε καινούργιος αξιόπιστος χάρτης για τα Πομακοχώρια της Ξάνθης

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΡΟΔΟΠΗ
ΚΟΥΛΑ - ΧΑΙΝΤΟΥ - ΑΧΛΑΤ ΤΣΑΛ - ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ
www.geopsis.com

Μόλις κυκλοφόρησε ένας από τους πιο αξιόπιστους χάρτες της Κεντρικής Ροδόπης , ο οποίος συμπεριλαμβάνει τα πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης.  Ο χάρτης δημιουργήθηκε μετά από ενδελεχή επιτόπια έρευνα σε οδικό δίκτυο, οικισμούς και ύπαιθρο., σε συνεργασία με ντόπιους φορείς, ορειβάτες και γνώστες των περιοχών που χαρτογραφούνται.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στα πομακοχώρια δίνονται εκτός από τις ελληνικές ονομασίες των οικισμών και οι αντίστοιχες πομακικές. Για παράδειγμα: Μύκη-Mustafchevo, Έρανος-Staro Selo, Ανθηρό-Padina, Κύκνος-Sadnovitsa, Γοργόνα-Bratankova, Προσήλιο-Pulevo, Κοτύλη-Kozlutza, Αιμόνιο-Valkanova, Μέδουσα-Memkova, Κοτάνη-Juvanse, Γιαννοχώρι-Yovanova, Θεοτόκος-Teotoi, Σταμάτιο-Stamatatsko, Ρεύμα-Tsai Maale, Αχλαδιά-Krusha, Κένταυρος-Ketenlik Κλπ

Η κλίμακα της εμπρόσθιας όψης είναι 1: 50.000 ενώ στην πίσω όψη υπάρχει σε μεγέθυνση το Αχλαδοβούνι, το βουνό που βρίσκεται στα βόρεια της Ξάνθης.

Ο χάρτης περιέχει γενικές πληροφορίες (στα ελληνικά και στα αγγλικά) για την οροσειρά της Ροδόπης, τη φύση, τις αρχαιότητες και τα αξιοθέατα της περιοχής καθώς επίσης και σηματοδοτημένες πεζοπορικές διαδρομές.

Η ψηφιακή επεξεργασία του χάρτη έγινε από τους Λ. Τσουρή και Β.Γιαννακόπουλο ενώ η έρευνα πεδίου έγινε από τους Λευτέρη Τσουρή, Βασίλη Κατσούλη, Β. Γιαννακόπουλο και Παναγιώτη Ντούμα. 

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτής της έκδοσης, η οποία θα αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα όχι μόνο για τους ορειβάτες και τους πεζοπόρους αλλά και για τους ιστορικούς ερευνητές και τους επιστήμονες (γεωλόγους, δασολόγους, περιβαλλοντολλόγους κλπ) που ασχολούνταιμετην οροσειρά της Ροδόπης.

Η λιανική τιμή του χάρτη είναι 7 ευρώ.
Μπορείτε να αγοράσετε το χάρτη από τα βιβλιοπωλεία ή να τον παραγγείλετε από τον εκδότη στην παρακάτω διεύθυνση:

http://geopsis.com/index.php?option=com_virtuemart&view=category&virtuemart_category_id=4&Itemid=495&lang=en