Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Οι Πομάκοι ενημερώνουν όλη την Ελλάδα

"Η Ελλάδα μαθαίνει για τους Πομάκους της Θράκης"

Του Πομάκου δημοσιογράφου
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Αυτός είναι ο μεγάλος μας στόχος εδώ και πολλά χρόνια, να μάθουν δηλαδή όλοι οι Έλληνες για τους συμπατριώτες τους Πομάκους της Θράκης αφού δυστυχώς είναι ελάχιστοι εκείνοι που γνωρίζουν πράγματα για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης καθώς και από ποιους ανθρώπους αποτελείται αυτή. Όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω πως οι περισσότεροι σ’ αυτή τη χώρα νομίζουν πως αν όχι όλοι τουλάχιστον οι περισσότεροι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Τούρκοι, κάτι βέβαια που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Φυσικά για τη δημιουργία αυτής της εντύπωσης, πως δηλαδή οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι μόνο Τούρκοι έχει μεγάλη ευθύνη και η ελληνική πολιτεία η οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει αφήσει τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ στο έλεος του τουρκικού προξενείου χωρίς ποτέ να τους αντιμετωπίσει ισότιμα με τους υπόλοιπους Έλληνες αυτής της χώρας. Ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να μάθουν όλοι οι Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στη Θράκη, ποιοι άνθρωποι ζουν εκεί και τι παιχνίδια παίζονται με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας στην πλάτη τους.

Αυτό είναι κάτι που το αναλάβαμε εμείς, μερικοί απλοί πολίτες αυτού του τόπου, ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΜΑΚΟΙ και με διάφορες περιοδείες ανά τη χώρα προσπαθούμε να εξηγήσουμε το αυτονόητο, αυτό που θα έπρεπε να ειπωθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από στόματα των ελληνικών κυβερνήσεων, πως δηλαδή δεν είμαστε Τούρκοι αλλά Έλληνες κι ότι η μόνη μας διαφορά με τους υπόλοιπους Έλληνες είναι το θρήσκευμα. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαμε να το κάνουμε μόνοι μας κι ευτυχώς όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει ένα πολύ συγκινητικό ενδιαφέρον από διάφορους φορείς και συλλόγους πολλών πόλεων της χώρας μας και μέσα από τη διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τη ΘΡΑΚΗ και τους εκεί μουσουλμάνους μαθαίνει σιγά σιγά όλη η ΕΛΛΑΔΑ πως στη Θράκη υπάρχουμε κι εμείς, οι Έλληνες Πομάκοι.

Εκδηλώσεις αυτού του τύπου έχουν γίνει μέχρι σήμερα σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας με πρωτοβουλία που ανήκει πάντα σε τοπικούς συλλόγους και φορείς. Ήδη εγώ ο ίδιος έχω πάρει μέρος ως ομιλητής σε τέτοιες εκδηλώσεις σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Θεσσαλονίκη 3 φορές, Καρδίτσα, Έδεσσα, Αθήνα 2 φορές, Κόρινθο Λάρισα, Λαμία  ενώ ανάλογες εκδηλώσεις χωρίς τη δική μου συμμετοχή έχουν γίνει σε αρκετές ακόμα περιοχές κι έτσι πλέον θεωρώ πως ήδη έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και μέρα με τη μέρα μαθαίνουν όλο και περισσότεροι για τους ΠΟΜΑΚΟΥΣ.

Τώρα μετά από ένα χρονικό διάστημα παύσης, η προσπάθεια μας αυτή συνεχίζεται με περισσότερη δύναμη και αποφασιστικότητα κι έτσι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δυο ακόμα εκδηλώσεις που θα έχουν ως κύριο θέμα τους τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και ειδικότερα τους Πομάκους. Η πρώτη από τις δυο προαναφερόμενες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στις 12 Απριλίου και η δεύτερη στην Αθήνα στις 30 Μαΐου.

Αυτό που για λόγους τους οποίους έχω εξηγήσει πολλές φορές δεν κάνει η ελληνική πολιτεία θα το κάνουμε εμείς οι ίδιοι, έχουμε χρέος απέναντι στους παππούδες μας και στα παιδιά μας να προστατέψουμε την ελληνική καταγωγή μας και να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κάνει το παιχνιδάκι τους. Έχουμε χρέος να μιλήσουμε ανοιχτά παντού για όλα όσα συμβαίνουν στη Θράκη, για την προκλητική δράση του τουρκικού προξενείου και για την απίστευτη αδιαφορία των μέχρι τώρα ελληνικών κυβερνήσεων και φυσικά για την οργανωμένη απόπειρα εκτουρκισμού των Ελλήνων Πομάκων.

Αυτό κάνουμε εδώ και πολλά χρόνια κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, όσο υπάρχουν άνθρωποι που μας δίνουν βήμα εμείς δε θα σταματήσουμε να φωνάζουμε πως είμαστε Έλληνες και πως κάποιοι θέλουν να μας κάνουν με το ζόρι Τούρκους. Αν χρειαστεί δε θα αφήσουμε ούτε μια πόλη, ούτε ένα χωρίο αυτής της χώρας στο οποίο να μην έχουμε πάει αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μάθουν όλοι την αλήθεια για τη Θράκη, μια αλήθεια που η ελληνική πολιτεία δυστυχώς την κρύβει εδώ και δεκαετίες. Κάνουμε λοιπόν αυτή τη νέα αρχή από Πάτρα και Αθήνα με την ελπίδα ότι σύντομα θα μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε και άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς ήδη υπάρχουν συζητήσεις για αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πολλές ακόμα πόλεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των δύο εκδηλώσεων:

 Πάτρα 12 Απριλίου

Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδας
Σάββατο, 12 Απριλίου 2014, ώρα 20:30
«Γνωρίζοντας τους Πομάκους της Θράκης»
Είσοδος ελεύθερη

Συμμετέχουν:

Σεμπαϊδήν Καραχότζα, κεντρικός ομιλητής
Βαγγέλης Δωρόπουλος, Γκάιντα
Γιάννης Καναργιέλης, κρουστά
Γιάννης Κυριακίδης, ακορντεόν
Εμινέ Μπουρουτζή, τραγούδι
Χορευτικό  τμήμα Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας
Χορευτικό τμήμα Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας

Χορηγοί εκδήλωσης: Αφοι Κομπατσιάρη & Χρήστος Γαλανόπουλος, ανάδοχοι εστιατορίων Τ.Ε.Ι. Δυτ. Ελλάδας


Αθήνα 30 Μαΐου 

Η ημερίδα περί Θράκης πρόκειται να γίνει την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 στην Ακαδημία Αθηνών με συνδιοργάνωση της Ακαδημίας Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

Τίτλος της ημερίδας: "Παρελθόν Παρόν και Μέλλον Δυτικής Θράκης".

Προβλέπονται δύο περίοδοι τριών εισηγήσεων (με ενδιάμεσο διάλειμμα 20 λεπτών) που θα ακολουθούνται από ημίωρο χρόνο ερωτήσεων.

Η διάρκεια κάθε εισήγησης θα είναι 20 λεπτά.

1. Ομιλία του Στρατηγού Φράγκου Φραγκούλη με θέμα: Γεωπολιτική αξία Θράκης και Διεθνές περιβάλλον - Προκλήσεις και Απειλές Άμυνας και Αφάλειας Περιοχής.

2. Ομιλία Σεμπαϊδήν Καραχότζα με θέμα Ιστορικά δεδομένα, Συνθήκη Λωζάννης και Μουσουλμανική Μειονότητα Δυτ. Θράκης - Παρόν και μέλλον μειονότητας.


3.    Διαχρονική Ελληνική Πολιτική Πρακτική και Τουρκική Διείσδυση στη Δυτ. Θράκη (ΑΠΟ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).

4.    Τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα της Μουσουλμανικής Μειονότητος Θράκης. Διαπιστώσεις και Προτάσεις Βελτιώσεως Αυτής. (Νικοπούλου Χαρά)


5.    Η Θρησκευτική Λατρεία της Μουσουλμανικής Μειονότητος Θράκης. Συνθήκη Λωζάννης,  Σύνταγμα και Ευρωπαϊκό κεκτημένο. (ΑΠΟ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)

6.    Οικονομία και Ανάπτυξη Περιοχής Θράκης. Ευκαιρίες, Προϋποθέσεις, Περιορισμοί.   (ΑΠΟ ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.).


ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

09.30 – 10.00: Χαιρετισμοί Προέδρων. Εισαγωγή συντονιστού.
10.00 – 10.20: 1η Εισήγηση
10.25 – 10.45: 2η Εισήγηση
10.50 – 11.10: 3η Εισήγηση
11.10 – 11.30: Ερωτήσεις – Συζήτηση
11.30 – 11.50: Διάλειμμα
11.55 – 12.15: 4η Εισήγηση
12.20 – 12.40: 5η Εισήγηση
12.45 – 13.05: 6η Εισήγηση
13.05 – 13.25: Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.25 – 13.40: Ανακεφαλαίωση και Επίλογος συντονιστού.


Σ. Καραχότζα