Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Πομάκοι: ΟΧΙ στην κομματικοποίηση του αγώνα μας


"Καπελώνουν κομματικά τον αγώνα των Ελλήνων Πομάκων"

Του δημοσιογράφου
Σεμπαϊδήν Καραχότζα

Είναι αλήθεια πως τα χρόνια πριν την οικονομική κρίση, η οποία έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό, είχαμε συνηθίσει τα φώτα της δημοσιότητας να είναι στραμμένα στη Θράκη και στα ιδιαίτερα προβλήματα της, τα οποία φυσικά όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά χρόνο με το χρόνο διογκώνονται. Κάποτε οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας, η πολιτική εκτουρκισμού των μουσουλμάνων της Θράκης καθώς και ο αγώνας των Ελλήνων Πομάκων να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική απασχολούσε συχνά τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης τα οποία με ρεπορτάζ και εκπομπές δημοσιοποιούσαν ανά την Ελλάδα την κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη και την οποία δυστυχώς ελάχιστοι γνωρίζουν.

Ωστόσο η πολιτική του μνημονίου, τα μέτρα λιτότητας και τα πολύ σοβαρά πλέον προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι Έλληνες συνέβαλαν στο να αλλάξει ριζικά η κατάσταση και πλέον η Θράκη και τα προβλήματα της είναι ξεχασμένη απ’ όλους και είναι ελάχιστα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως ορισμένες εφημερίδες που εξακολουθούν να ασχολούνται με τη Θράκη και ειδικότερα με τη μουσουλμανική της μειονότητα. Φυσικά, η δημοσιότητα ποτέ δε βοήθησε στο να επιλυθούν κάποια προβλήματα αλλά τουλάχιστον βοηθούσε στο να μάθει όλη η Ελλάδα τι ακριβώς γίνεται στη Θράκη και πώς ορισμένοι άνθρωποι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα αλλά με ελληνική ψυχή μάχονται κατά του απόλυτου εκτουρκισμού των μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας. 

Βέβαια, εκείνοι που θυμούνται πιο σπάνια κι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους Έλληνες Πομάκους της Θράκης είναι οι πολιτικοί οι οποίοι για την ακρίβεια μας θυμούνται κάθε φορά που πλησιάζουν εκλογές και μας θυμούνται τότε όχι μόνο για να πάρουν ψήφους αλλά κυρίως για να βρουν Πομάκους αγωνιστές για να τους εντάξουν στο κομματικό τους ψηφοδέλτιο. Άλλωστε, αν ανατρέξει κανείς στο πρόσφατο παρελθόν, θα βρει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις όπου ζητήθηκε από Έλληνες Πομάκους με μεγάλη δράση στο μειονοτικό ζήτημα να στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο δεξιών κυρίως παρατάξεων με το πρόσχημα πως οι εν λόγω παρατάξεις ενδιαφέρονται πραγματικά για τους Πομάκους και τον δίκαιο αγώνα τους.

Ωστόσο, εκ των υστέρων αποδείχθηκε πως το όποιο ενδιαφέρον τους για τους Πομάκους της Θράκης ήταν ψεύτικο και κυρίως πρόσκαιρο και είχε έναν και μοναδικό σκοπό, να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο τους αγωνιστές Πομάκους για να δείξουν σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα το πόσο πατριώτες είναι σαν κόμμα και να υφαρπάξουν με τον τρόπο αυτό την ψήφο των αληθινών πατριωτών ψηφοφόρων. Με λίγα λόγια βάζουν σε Ξάνθη και Κομοτηνή Πομάκους υποψήφιους για να μπορέσουν να παραστήσουν το πατριωτικό κόμμα που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα της Θράκης και να κερδίσουν έτσι την ψήφο των Ελλήνων σε άλλες περιοχές της χώρας, πολύ μακρινές από τη Θράκη.

Κάτι παρόμοιο ζούμε και τώρα που έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές καθώς και για τις ευρωεκλογές αφού ήδη τα λαγωνικά κομμάτων του δεξιού χώρου έχουν αρχίσει να προσεγγίζουν για άλλη μια φορά αρκετούς Πομάκους από τους οποίους, αφού πρώτα τους πείσουν πως το ενδιαφέρον της παράταξης τους για τη Θράκη και τη μουσουλμανική μειονότητα είναι αληθινό θα ζητήσουν να είναι υποψήφιοι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το ίδιο έργο σε επανάληψη δηλαδή, ανθρώπους τους οποίους κάποτε τους έστυψαν σαν λεμονόκουπα και μετά τους πέταξαν, θα τους κάνουν ξανά θεούς για να τους πείσουν να μπουν σε κάποιο από τα ψηφοδέλτια τους.

Είναι πλέον γνωστό το ότι οι περισσότεροι από αυτούς επιχειρούν απλά να καπελώσουν κομματικά τον ανεξάρτητο αγώνα ορισμένων ανθρώπων και να τον εκμεταλλευτούν στη συνέχεια πολιτικά και πλέον εξαρτάται από τους ίδιους τους Πομάκους αν θα επιτρέψουν τη συνέχιση αυτού του βρόμικου παιχνιδιού τους. Είναι στο χέρι των Πομάκων, τουλάχιστον εκείνων που έχουν να παρουσιάσουν μια αξιόλογη δράση πάνω στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στους εν λόγω κυρίους, να βάλουν στην άκρη τα κόμματα και να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Δε λέω πως ένας τέτοιος αγώνας δε χρειάζεται και τη βοήθεια των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, λέω απλά πως η βοήθεια αυτή πρέπει να παρέχεται χωρίς κομματικά ανταλλάγματα διότι όταν στη μέση μπαίνουν τέτοια ανταλλάγματα παύουμε να μιλάμε για βοήθεια και μιλάμε για καθαρή εκμετάλλευση.

Φυσικά, όπως όλοι οι Έλληνες, έτσι και οι Πομάκοι της Θράκης έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, μόνο που αυτοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις επιλογές τους και να μην επιτρέψουν σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις να παριστάνουν τους πατριώτες με τον αγώνα των Πομάκων. Όλα αυτά βέβαια μένει να τα δούμε αφού, όπως προανέφερα, έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές αυτές, ήδη δηλαδή στελέχη ορισμένων κομμάτων έχουν αρχίσει να πλησιάζουν Πομάκους από τους οποίους φυσικά θα ζητήσουν αυτό που ζητάνε πάντα, να στελεχώσουν κάποιο ψηφοδέλτιο τους. Από τέτοιους πατριώτες, όμως, έχει γεμίσει ο τόπος και το ζητούμενο είναι να δούμε και κανέναν καλό, κάποιον ο οποίος να θέλει να στηρίξει τον αγώνα των Πομάκων χωρίς να τους ζητήσει υποψηφιότητες κλπ ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια που θα τους προσφέρει. Υπάρχει άραγε αυτός;


Σ. Καραχότζα