Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Οι Πομάκοι στη Θράκη μαγειρεύουν: Παρένικα σας πατέτο (μαμαλίγκα με πατάτα)



Παραδοσιακή πομάκικη συνταγή μαγειρικής
Από το βιβλίο της Π.Γ.Κελτσίδου "Πομάκικη Κουζίνα" Ξάνθη 2011

Υλικά:
  • 2 κιλά πατάτες,
  • 1 1/2 λίτρο νερό,
  • 1/2 κιλού αλεύρι καλαμποκίσιο,
  • 200 γραμμάρια βούτυρο,
  • 200 γραμμάρια μυζήθρα,
  • αλάτι.


Εκτέλεση: 
  • Τρίβουμε τις πατάτες στο ρεντέ.
  • Βάζουμε το νερό στη φωτιά και ρίχνουμε το αλάτι και λίγο-λίγο το αλεύρι, ώστε να γίνει κατσαμάκι.
  • Βάζουμε την τριμμένη πατάτα σε ταψί και από πάνω ρίχνουμε το κατσαμάκι. 
  • Το ψήνουμε στο φούρνο.
  • Έπειτα καίμε το βούτυρο και περιχύνουμε με αυτό το πάρενικ.
  • Από πάνω ρίχνουμε τη μυζήθρα τριμμένη. 
  • Μπορούμε να το σερβίρουμε με γιαούρτι.



<<<    ... ... ... ... ... ... ...    >>>


Το βιβλίο της Π.Γ.Κελτσίδου "Πομάκικη Κουζίνα" εκδόθηκε στην Ξάνθη το 2011 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Ν. Ξάνθης.

Μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα γραφεία του συλλόγου στην Ξάνθη
οδός Καραολή 93 -ΤΚ 67100 -Τηλέφωνο:25410-70448