Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Γιατί μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά




ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ
Γιατί μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα καθαρά


Του κ. Θανάση Μουσόπουλου
Φιλόλογου-Συγγραφέα


Το Σάββατο 9 Απριλίου 2011 στο Βόλο και συγκεκριμένα στην Παλιά Ηλεκτρική πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα "Όψεις από την ιστορία και το Λαϊκό Πολιτισμό των Πομάκων", με τη συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης, Συλλόγου Θρακών Μαγνησίας και του 3ου Γυμνασίου Βόλου.
Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα αυτής της εκδήλωσης είναι η ιδεολογική / αισθητική καθαρότητα και η απουσία κάθε πολιτικής υστεροβουλίας. Να υπογραμμίσουμε ότι η όλη εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του βολιώτη Λαογράφου Κίτσου Μακρή, που είχε επισκεφθεί και γνωρίσει τον πολιτισμό των Πομάκων από κοντά, όταν ως ομιλητή του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου τον καλέσαμε και ήρθε στην Ξάνθη.
Οι παρόντες στην εκδήλωση Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, χαιρετίζοντάς την με συγκίνηση και εξομολογητική διάθεση ομολόγησαν τη σαφή διαφορά ανάμεσα στην παλιότερη προκατάληψη και άγνοια και στη σημερινή προβολή του πολιτισμού της Θράκης και των Πομάκων ιδιαίτερα.
Να σημειώσουμε ότι στον προθάλαμο της Παλιάς Ηλεκτρικής υπήρχε Έκθεση Φωτογραφιών του Γυμνασίου Σμίνθης που αναφέρονταν στη ζωή και στις δραστηριότητες των Πομάκων (Η Σμίνθη είναι πομακοχώρι στην ορεινή Ροδόπη, 14 χιλιόμετρα από την Ξάνθη). Επίσης εκθέτονταν διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης και χειροτεχνήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πομάκων Νομού Ξάνθης.
Δύο ώρες γεμάτες με την πομάκικη ιδιοπροσωπία κύλησαν με υπεύθυνες επιστημονικές και ευαίσθητες καλλιτεχνικές πινελιές.
Η κυρία Έλη Ιωαννίδου Διδάκτωρ Αρχαιολογίας ΑΠΘ φιλόλογος παλιότερα του Γυμνασίου Σμίνθης μίλησε με θέμα "Η Πομακική πολιτισμική παράδοση άλλοτε και τώρα : μικρά ανθρωπολογικά".
Ο κύριος Κωνσταντίνος Δεληγεώργης μαθηματικός και διευθυντής Γυμνασίου Σμίνθης μίλησε με θέμα "Η εκπαίδευση της Μουσουλμανικής Μειονότητας στην ορεινή περιοχή Ξάνθης".
Ακολούθησε εισήγηση της κυρίας Δήμητρας Κατάκη, εμπνεύστριας και ψυχής της εκδήλωσης, φιλολόγου, τ. διευθύντριας Γυμνασίου Σμίνθης και τώρα αποσπασμένης στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου. Με τη βοήθεια των μαθητριών της Α΄ γυμνασίου Γεωργίας Μπανούση και Δέσποινας Μπουρτζή η κυρία Κατάκη μίλησε με θέμα "Το σχολείο γιατρεύει τις πληγές που άνοιξε η πολιτική και η παραχάραξη της ιστορίας". Αμέσως μετά οι μαθήτριες / μαθητές της κ. Κατάκη, της Γ΄ τάξης Ελευθερία Παπατόλια, Εμμανουέλλα Τέγα, Παυλίνα Στόγια, Κωνσταντίνα Σδούκου, Μάριο Μπέιντο, Βασίλης Παυλόπουλος, Κώστας Κουκουράβας με την καθοδήγησή της παρουσίασαν με τη μορφή θεατρικού αναλογίου αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του παρόντος στην εκδήλωση κυρίου Λάζαρου Μιχαηλίδη, καθηγητή φυσικής παλιότερα στο γυμνάσιο Σμίνθης, "Τριμίνα Μπράτγιε" (τρία αδέλφια), πομάκικη παραλλαγή του Γεφυριού της Άρτας.
Την προβολή οπτικού υλικού των παραπάνω εισηγήσεων επιμελήθηκε η κυρία Έλενα Κατσιρέλου του Συλλόγου Θρακών Μαγνησίας.
Ο Διδάκτορας Παιδαγωγικής, επαγγελματίας αφηγητής - μελετητής προφορικού πολιτισμού και συγγραφέας κύριος Στέλιος Πελασγός μίλησε με θέμα "Από τον Αίσωπο στους Πομάκους" και απέδωσε δύο πομάκικα παραμύθια από το βιβλίο της Δήμητρας Κατάκη 'Ο παππούς και η γιαγιά είπαν ...' ( έκδοση Γυμνασίου Σμίνθης - Νομαρχίας Ξάνθης, 1997). Η βραδιά έκλεισε με το Μουσικό συγκρότημα "Νόστος" του Βαγγέλη Δωρόπουλου (γκάιντα, καβάλι) και τη συμμετοχή των Γιάννη Καναργιέλη - κρουστά, Γιάννη Κυριακίδη - ακορντεόν, Κόντε Γκεσμπάν - τραγούδι και Μπουρουτζή Εμινέ - τραγούδι, που απέδωσαν αριστοτεχνικά στο πολυπληθές και ζεστό κοινό του Βόλου χαρακτηριστικά πομάκικα τραγούδια.
Η κυρία Ζέτα Μακρή κλείνοντας την εκδήλωση, συγχάρηκε τους διοργανωτές και εκμέρους του Συλλόγου Θρακών πρόσφερε άνθη σε όλους / όλες τους συμμετέχοντες.
Το πρόγραμμα παρουσίασε η κυρία Αλιέ Εφέντη, τεχνικός χειροποίητης κεραμικής και γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ν. Ξάνθης, που μαζί με την κυρία Κατάκη έκανε το καθετί για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε τους χορηγούς Γιώργο Μπατζακίδη, Θανάση Μουσόπουλο, Γιάννη Κουριαννίδη και τους φίλους του. Επίσης ευχαρίστησε την κυρία Αϊσέ Σιάνκο και μαθητές / μαθήτριες του Γυμνασίου Σμίνθης που απέστειλαν πομάκικα εδέσματα, τα οποία απόλαυσαν οι βολιώτες και βολιώτισσες στο τέλος της θαυμάσιας και ξεκάθαρης σε μηνύματα εκδήλωσης.


Πηγή: Εφημερίδα Αγώνας 12 Απριλίου 2011
http://www.agonas.gr/index.php?tmp=2&pg=2&id=389564&date=12-04-2011