Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΠΟΛΥ ΜΙΛΑΣ ΠΟΛΥ ΚΛΑΙΣ


Το καλύτερο ντοκιμαντέρ για τους Πομάκους της Θράκης:

“Mlógo dúmish, mlógo pláchesh” (Πολύ μιλάς Πολύ κλαις)
του Δημήτρη Κιτσικούδη


Μια γυναίκα στη Μάνταινα ετοιμάζει το μαλλί και ξεκινάει να δουλεύει
στον αργαλειό. Με τον ήχο που κάνει το χτένι αρχίζουν και πέφτουν οι τίτλοι. Ξεκινάει η μουσική και αρχίζουν να εναλλάσσονται τα πλάνα του αργαλειού με πρόσωπα, δραστηριότητες, τοπία και πομακοχώρια. Η τελευταία κάρτα γράφει τη φράση του Πλούταρχου: «Άγει δε το φως προς την αλήθεια ο χρόνος» (ο χρόνος φέρνει στο φως την αλήθεια).
Μετά από μία αξιόλογη αναδρομή στην ιστορία των Πομάκων, το ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει στα πομακοχώρια της Θράκης και στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, ιστορικοί και γλωσσολόγοι καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη, ενώ δεκάδες Πομάκοι δίνουν τη δική τους προσωπική μαρτυρία. Πομάκικα τραγούδια από τα βουνά της Ροδόπης αντηχούν σε όλη την ταινία μαζί με την πρωτότυπη μουσική του Περικλή Χειλά, που μετασχηματίζει ποιητικά την ποιητική ταινία του Δημήτρη Κιτσικούδη.
Από κινηματογραφική άποψη η ταινία είναι ένα πολυβραβευμένο αριστούργημα. Από άποψη ιστορική, πρόκειται για την πιο άρτια και νηφάλια προσέγγιση του ζητήματος της ιστορίας και της εθνοτικής ταυτότητας των Πομάκων της Θράκης.
Μια ταινία που πρέπει να δει κάθε Πομάκος αλλά και όποιος αγαπάει τα πανέμορφα πομακοχώρια.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Επίσημη ιστοσελίδα
http://www.themoreyouspeak.gr/directore.html

Συνέντευξη του σκηνοθέτη
http://www.filmfestival.gr/inst/Festival/gallery/FirstShot/2007/pp214.pdf

Το script της ταινίας
http://www.docstoc.com/docs/17919439/%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5-%CE%9C%CE%99%CE%9B%CE%91%CE%A3%E2%80%A6-%CE%A0%CE%9F%CE%9B%CE%A5-%CE%9A%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%A3

Κριτική για την ταινία
http://www.babelmed.net/Countries/Mediterranean/%EF%BF%BDthe_more.php?c=3000&m=9&l=en